Catalina Vicens et l'ensemble Servir Antico

11.06 Online event > Catalina Vicens en het ensemble Servir Antico

Catalina Vicens en het ensemble Servir Antico

Een organisatie van het Erasmushuis met de steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van De Vlaamse Gemeenschap.

Vrijdag 11.06.2021 – 20u

Kom luisteren naar de Chileense organist, Catalina Vicens, een unieke gelegenheid in Belgïe !
Ontdek met dit music event het verhaal van vergeten vrouwen vanaf de oudheid tot het einde van de middeleeuwen met twee 15e eeuwse auteurs : Christine de Pizan en Martin Le Franc en componisten als Dufay, Binchois, Solage en Grenon.

Dit music event vertelt ons over een revolutionaire vrouw aan het begin van de Renaissance, Christine de Pizan (1364 – ca.1430), die vraagtekens zette bij de rol die de samenleving eeuwenlang aan vrouwen had toegeschreven. Bekend als de eerste Franse (vrouwelijke) professionele schrijfster, schreef ze over een grote verscheidenheid aan onderwerpen, variërend van de liefde tot de politiek. In de meest intieme sfeer geeft ze ons een kijkje in de diepe reflectie over haar eigen identiteit, en in haar visionaire werk ‘La Cité des Femmes’ (De Stad der Vrouwen) creëert ze een denkbeeldige stad, waar elke steen is gemaakt van de geschiedenis van een vrouw. Met dit literaire (en hier ook muzikale) eerbetoon aan de Vrouw wordt elk verhaal van de vrouw het wapen om te beschermen en de bodem om toekomstige generaties te voeden.

Het concert vertelt ons ook over een man die zich voor Christine de Pizans zaak heeft ingezet, de dichter Martin Le Franc, met zijn werk “Le Champion des Dames”, dat herinnert aan het belang van vrouwen als actieve en veelzijdige burgeressen door de geschiedenis heen. De belangstelling van deze twee auteurs voor de klassieke beschaving, voor mannen en vrouwen als individu, associeert hen met de Franse prehumanistische stroming.
In dit boek, gewijd aan Filips de Goede, hertog van Bourgondië, vertelt Martin Le Franc (circa 1410 – 1460) het verhaal van vrouwen vanaf de Oudheid tot het einde van de Middeleeuwen. Gouvernantes, advocates, krijgsters, muzen, kunstenaressen, musiciennes en dichteressen behoren tot de vele vrouwen die vaak door historici worden vergeten. In dit pleidooi voor de vrouw beschrijft Martin le Franc ook de kunsten in de maatschappij van zijn tijd, waar muziek en retoriek hun grootste perfectie bereikten dankzij de werken van verschillende musici uit de 15e eeuw, met name die aan het hof van Bourgondië.

De Vrouw niet alleen als goddelijk, maar ook als vleesgeworden beeld, was een bron van inspiratie voor componisten als Dufay, Binchois, Solage en Grenon.

Christine de Pizan

Programma

Michaël Grébil Liberg – stem, vedel, cetera en vertelling

Lieselot De Wilde – stem

Coline Dutilleul – stem en vertelling

Nolwenn Le Guern – vedel

Catalina Vicens – organetto, clavicymbalum en artistieke directie

Componisten:

Dufay, Binchois, Solage, Tapissier, Ghiselin

Vrijdag 11.06.2021 om 20u

Online reservatie op deze pagina vanaf 15.04.2021

Meer info over Catalina Vicens en het ensemble Servir Antico

Met de steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van De Vlaamse Gemeenschap.

f

Shop with style! Find your favorite
item at the best price and discover great
offers every single day.