Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist?

Muziekacademie Anderlecht

Woensdag 20 november 2019 om 19u

De Vlaamse theoloog Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) was als een van de eersten in Europa pleitbezorger van een vreedzame coëxistentie van moslims en christenen.
Tijdens deze avond belichaamt auteur Joris Tulkens Cleynaerts, begeleid door enkele meesterlijke muzikanten (renaissancemuziek en flamencozang).

Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist?

Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist ?

Joris Tulkens
Schrijver en performer

Ann Heynen
Nickelharpa

Michel Gillain
Flamencogitaar

Antonio Paz
Flamencozang

Praktisch :

De voorstelling Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist ? vindt plaats bij de Muziekacademie Anderlecht (Dapperheidsplein, 5). De deuren gaan om 18u40 open. De voorstelling duurt 2u30, inclusief een pauze. Tijdens de pauze wordt een drankje aangeboden.

Toegang : 5€, 3€ (leden Davidsfonds, Masereelfonds, Willemsfonds en Vrienden van het Erasmushuis), gratis voor studenten. Reservatie is gewenst : online of 02.521.13.83. De voorstelling duurt 2u30, inclusief een pauze. Tijdens de pauze wordt een drankje aangeboden.

Georganiseerd door het Erasmushuis, de Muziekacademie Anderlecht, het Davidsfonds, het Willemsfonds en het Masereelfonds.

Ill.: Pieter I Stramot, Portret van Nicolas Cleynaerts, 1715, stadsmuseum De Hofstadt Diest.

Meer over Nicolaes Cleynaerts

In zijn jonge jaren stond de Diestse theoloog Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) in de wereld van de geleerden bekend als talenliefhebber, uitstekend leraar en gewaardeerd humanist.

Maar in 1531 ontmoette hij in Leuven Hernando Colón, de zoon van Christoffel Columbus. Die nodigde hem uit zijn carrière in Spanje voort te zetten als bibliothecaris van de beroemde Biblioteca Colombina te Sevilla. Cleynaerts ging erop in.

Toen hij onderweg, in Salamanca, een betrekking kreeg aangeboden als professor aan de universiteit, verbrak hij zijn overeenkomst met Colón. Maar hij was nauwelijks in functie of het Portugese hof klopte aan zijn deur om in te staan voor de vorming van de broer van de Portugese koning. Dat deed Cleynaerts gedurende vijf jaar.

Op de terugweg naar huis ontmoette hij in het Alhambra een moslimslaaf die hem Arabisch leerde en inwijdde in de Koran. Vanaf dat moment kreeg de droom van Cleynaerts vaste vorm: hij zou proberen de moslims voor het christendom te winnen. Hij stak de zee over om in Fez de zeden en de gewoonten van de moslims te leren kennen. Hoe dat afliep, verneemt u van hemzelf in de monoloog waarin hij zijn leven vertelt.

Joris Tulkens als humanist Ann en Michel Antonio

LEZING

Jean-Marie Cauchies

Erasmushuis

Donderdag 12 maart 2020 om 19u

Le prince, la loi et les protestants au XVIe siècle dans les Pays-Bas : hérétiques et/ou rebelles ?

Met simultaanvertaling naar het NL.

Jean-Marie Cauchies

LEZING

Joris Capenberghs

Erasmushuis

Woensdag 13 mai 2020 om 19u

De wereld in een kamer. Margareta van Oostenrijk (1480-1530) en de Schat van Moctezuma

Met simultaanvertaling naar het FR.

Joris Capenberghs