Projecten rond de tuin

"De tuin van de ziekten in Anderlecht: Karel de Grote en Erasmus leggen de geneeskrachtige planten uit aan kinderen"

"De tuin van de ziekten in Anderlecht: Karel de Grote en Erasmus leggen de geneeskrachtig planten uit aan kinderen" is een atelier georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Het laat de kinderen het gebruik van medicinale planten in de Middeleeuwen en de Renaissance ontdekken.

Kinderen zullen eerst de medicinale tuin van het Erasmushuis bezoeken : door ludieke activiteiten ontdekken ze de meest bekende planten en hun therapeutische toepassing. Dan zal een workshop worden gewijd aan de bereiding van verschillende producten op basis van veel voorkomende planten zoals tijm, kamille of lavendel.

Het project verkreeg een subsidie ​van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stichting Paul, Suzanne, Renee Lippens beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Folder: dépliant

Image

"De geneeskrachtige plantentuin van Karel de Grote tot Erasmus : De kunst van het genezen met planten van de middeleeuwen tot de renaissance"

Voor dit educatief project zullen twee klassen van het vierde middelbaar (van “Athénée Bracops Lambert” te Anderlecht en “Institut Notre Dame de Lourdes” te Laken) verschillende tuinen en musea grondig bezoeken, met betrekking tot de geschiedenis van de geneeskunde en farmacopee :

• Het museum en de tuin van het Erasmushuis
  • Het Museum van Geneeskrachtige Planten en Farmacie (Musea van de ULB)
  • De afdeling Kostbare Werken, de Handschriften en het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek
  • Het hospitaal “Notre­Dame à la Rose” in Lessines.

<span>

Naar aanleiding van deze bezoeken, zullen ze experimenten uitvoeren in verband met de geschiedenis van de apotheek en chemie (bereiding van remedies op basis van kruiden) en onderzoek verrichten naar het gebruik van medicinale planten in de Middeleeuwen en de Renaissance. Ze zullen dan en website ontwerpen en een kleine gids van geselecteerde geneeskrachtige planten maken, geïllustreerd met beelden onder andere afkomstig uit oude boeken van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Het project loopt van oktober 2012 tot juni 2013. Het kreeg de steun van het Fonds Irene Heidebroek en Eliane van Duyse beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Website door studenten

Image